Prototype Helsinki

Ideoita Vaasankadun kesän 2013 kävelykatukokeiluun

11 kommenttia

Kaupunginvaltuusto päätti 27.2., että Vaasankadun muuttamista kävelykaduksi kokeillaan edullisella väliaikaisratkaisulla esim. kesäaikaan.

Alustava aikataulu kävelykatukokeilulle on kesäkuun alusta syyskuun loppuun (4 kk).

Mitä Vaasankadun kävelykatukokeilussa pitäisi tehdä? Kaupunki ei ole erikseen budjetoinut hankkeeseen rahaa, mutta selvitämme kaupunginsuunnitteluviraston kanssa, mitä kaupunkilaisten toiveiden toteutumisen hyväksi voidaan tehdä.

Ensin kuitenkin tarvitaan ideoita ja ihmisiä esittelemään ideoitaan viraston kanssa 16.4. klo 12.30 – 16:00 järjestettävään työpajaan Made in Kallioon (Vaasankatu 14). Mukana meiningissä ainakin KSV ja HKR.

Lisää ideasi tämän artikkelin kommenttiosioon tai lähetä se sähköpostilla osoitteeseen prototypehelsinki@gmail.com. Laita mukaan ideasi:
– idean nimi
– lyhyt sanallinen kuvaus
– nimesi ja yhteystiedot
– vastaa pääsetkö 16.4. työpajaan?

20130405-175336.jpg

11 thoughts on “Ideoita Vaasankadun kesän 2013 kävelykatukokeiluun

  1. Esimerkki-idea

    Kaupunkiviljelmä Vaasikselle

    “Haluaisin Vaasankadulle kaupunkiviljelmän, koska kadulta on vapautunut tilaa. Haluan kasvattaa ruokaa lähellä asuinpaikkaani. Laareissa viljelen syötäviä kasveja, joita on myös ilo katsella. Viljelmän voi myös sijoittaa esimerkiksi liikenteen ohjaamiseen tarkoitettuihin laareihin. Viljelmän perustamiseen tarvitaan alusta (laari), multaa ja taimia sekä vettä. Viljelmää voi myös laajentaa erilaisilla ratkaisuilla eri puolille katua sekä tarvittaessa muualle vapaana tai alikäytössä oleville katutiloille. Viljelmien perustamiseen saan apua Dodon Kaupunkiviljelijöiltä. Viljelmän toteuttamiseen tarvitsen vesipisteen, luvan maanomistajalta”.

    Petra Jyrkäs, petra.jyrkas@gmail.com. 0505168223
    pääsen esittelemään idean 16.4. järjestettävään työpajaan

  2. Todellisuuden tutkimuskeskus voi tarjota
    – visioita kävelykadun luonteesta ja toteutuksesta
    – konsulttiapua katukulttuurissa tapahtuvien muutosten analysointiin ja kartoittamiseen
    – kokeelliseen katukulttuuriin liittyviä työpajoja, jotka ohjaavat konkreettiseen toimintaan

    Kesällä on mahdollista toteuttaa sarja tapahtumia ja työpajoja, joissa kehitetään uusia katukulttuurin muotoja ja käsitteitä. Kehitetyt muodot voidaan ottaa käyttöön heti, ja niitä voidaan soveltaa koko kesän ajan.

    Tapahtumat ja työpajat voivat käsitellä esimerkiksi seuraavia aiheita:
    Uudet katuleikit: Kutsutaan eri alojen tekijöitä (esim. kuvataiteilijoita, vuorovaikutussuunnittelijoita ja pelisuunnittelijoita) ja lapsia kehittämään yhdessä uusia leikkejä, joita voidaan leikkiä Vaasankadulla.
    Uudet tapahtumarakenteet: Työpaja, jossa kehitetään uusia katutapahtumien muotoja ja rakenteita yhdessä alueen asukkaiden kanssa.
    Kaupunkipelifestivaali: Järjestetään mikrofestivaali, jossa toteutetaan Vaasankadulle räätälöityjä kaupunkipelejä. Tekijöiksi kutsutaan suomalaisia todellisuuspelien tekijöitä.
    Katu galleriana: Kadulle tuodaan elementtejä, jotka kiinnittävät ihmisten katseen ja muuttavat heidän liikkumistaan ja olemistaan kadulla. Elementit voivat olla visuaalisia, tekstuaalisia tai rakenteellisia. Näyttely voi olla vaihtuva, TTK voi toimia kuraattorina.
    Katuakatemia: Järjestetään sarja luentoja eri aiheista. Luennot pidetään julkisesti kadulla antiikin akatemian tapaan.

  3. Todellisuuden tutkimuskeskus voi myös toteuttaa Vaasankadulla samantyyppisen työpajakokonaisuuden, jota kaavailimme Kaupunkiverstaaseen. Tässä vielä kuvaus työpajoista:

    Kokeellinen kaupunkikulttuuri I
    Työpajassa kaupunkia lähestytään sosiaalisena ja kulttuurisena tilana, jonka toimintaa ja sääntöjä voi muokata omaa asennetta, käyttäytymistä ja toimintaa säätelemällä. Tarkastelemme kaupunkitilan sosiaalista ja toiminnallista rakennetta sekä käymme läpi tekniikoita, joiden avulla sitä voi lähteä muuntamaan.

    Kokeellinen kaupunkikulttuuri II
    Työpajassa kehitetään konkreettisia ehdotuksia kokeellisen kaupunkikulttuurin edistämiseksi käytännön tasolla. Otamme ensimmäiset askeleet kohti ideoiden viemistä kohti käytäntöä. Ehdotukset sijoittuvat lähtökohtaisesti julkiseen tilaan, mutta niiden kautta voidaan pyrkiä muuttamaan myös erilaisia puolijulkisia tai yksityisiä tiloja.

    Kokeellinen kaupunkikulttuuri III
    Työpajassa järjestetään päivän mittainen tapahtuma, jossa edellisissä työpajoissa syntyneet ehdotukset otetaan käyttöön. Tapahtumasta tiedotetaan julkisesti ja se on avoin kaikille.

  4. Makoilla jurrissa, mutta autotien korvaavalla nurmikolla.

  5. Lontoon Portobellon Road tyyppinen kirpputori esim. sunnuntaisin koko kadun pituudelta.

    • Kannatan tätä kirpputori ideaa sunnuntaisin, + joku ravintolapäivää vastaavanlainen jonain päivinä.

  6. kävelykatu basaari hyvää ruokaa musiikkia markkinat

  7. Nyt kun Vaasankatu muuttuu kävelykaduksi, muuttuu samalla sille johtavien Kustaankadun ja Harjukadun käyttötarkoitus. Luulisin, että jos nämä kadut pyhittäisi huoltoajon käyttöön ja lopun ylijäävästä tilasta käyttäisi kaksikaistaisen ajon + kahden kaistan kadunvarsiparkkeerauksen sijaan mahdollisimman tiiviisti esimerkiksi vinoparkkeeraukseen, saataisiin Harjun alueen parkkipaikkojen väheneminen minimoitua, kun se tuntuu olevan hankkeen suurin vastarinta.

    En ikävä kyllä pääse 16.4. työpajaan kun osui just työvuoro tolle päivälle, olis ollut mukava kuulla virastojen näkemystä tästä projektista.

  8. Idea: Kuvataideroskis!

    Tapahtumat ja toiminta lisääntyvät Vasiksella kävelykatukokeilun myötä -ja niiden mukana lisääntyy roskan määrä. Vasiksella olevat 60 litraiset roskikset eivät ole riittäneet kadun nykykäytölläkään. Kävelykatukokeilu ei voi onnistua ilman roskiskapasiteetin merkittävää lisäämistä! Roskiskontti kadun molempiin päihin pitäisi kadun siistinä. Kontteja on haukuttu rumiksi (http://yle.fi/uutiset/helsingin_puistot_hukkuvat_roskiin/5573555), mutta näin ei tarvitse olla -ei ainakaan katutaiteilijoiden ja kuvataidekoululaisten kansoittamalla Kallion-Alppiharjun alueella. Jos kaupunki toimittaa kontit, voimme me alueen asukkaat tehdä niistä taideteoksia, jotka kaunistavat katua, pikemminkin kuin rumentavat. Proggikseen mukaan ainakin Torkkelin kuvataidelukio, Aleksis Kiven koulun kuvataideluokkalaiset ja Kallion kulttuuriverkosto. Ehkä nämä kuvataiteen osaajat opastavat meitä taviksia toteuttamaan omia piileviä kykyjämme? Vai onko kadun toisessa päässä Kinaporin vanhusten taidepläjäys ja toisessa päässä päiväkotilasten taideteos? Mahdollisuudet ovat rajattomat, jos vaan kaupunki toimittaa kontit!

  9. Vaasankadusta olisi upea luoda kapunkikulttuurin Tabula Rasa, aikuisten leikkikenttä, jonne tullaan toteuttamaan ideoita ja visioita. Jos mahdollista, alueelle (joka rajautuisi Hesari/Aleksis kiven katu/Flemari/Vaasan aukio) tulisi järjestää koko kesän ajan jatkuvat luvat musiikille, tapahtumille, myyntitoiminnalle etc. Prototype Helsinki (Made in Kallion tiloista toimien) voisi olla nopea one stop projektien mahdollistaja.

    Jotta kävelykatu saadaan herätettyä henkiin, se tarvitsee visuaalisen transformaation. Tarvitaan kapunkiviljelyä, valoja, koristeita, telttakatoksia, lippuja, väriä – mitä tahansa, joka poikkeaa normaali katuvasta. Tilan haltuunotto pitää ulottaa Vaasanaukiolle asti, joka on portti kävelykadulle.

    Made in Kallion oma visio olisi tuoda ketterä projektintoteutus konseptin kadulle. Tarkoitus olisi toteutta yhdessä projekteja, työllistää nuoria ja löytää uusia tapoja ottaa käyttöön vajaakäyttöisiä resursseja (joista työttömät työnhakijat ovat numero yksi!).

    Made in Kallion toinen projekti olisi tuottaa Vaasanaukiolle yhteisöllinen nomadikeittiö sekä luoda sen ympärille oma esteettinen kokonaisuus. Osa keittiörakennetta olisi mahdollisesti pieni amfiteatteri rakennelma, joka mahdollistaisi erilaisia tilaisuuksia, keskusteluista tanssiin.

    MITÄ MUUTA TOIVOISIN NÄKEVÄNI: Kirppareita, piknikejä, itä vastaan länsi vesisotaa, yogaa, skeittausta, rullaluistelua, lukupiirejä, kaupunkiviljelyä, BMX temppuilua, kuntosali, taidetta, esityksiä, musiikkia jne. jne

  10. Katkokävelykatu!

Jätä kommentti