Prototype Helsinki

Opas kaupunkiaktivismiin

Kaupunkiaktivismiopas_flyer_sivu1

Helsingin kaupunkikulttuurilla on mahdollisuus kehkeytyä entistäkin kiinnostavammaksi ja vireämmäksi tuoreen oppaan avulla.   Opas kaupunkiaktivismiin – uutta kaupunkikulttuuri luomaan on Prototype Helsinki –verkoston yhteiskirjoittama opas kaupunkikulttuurista, viranomaisyhteistyöstä ja uusista kaupunkiaktivismin tekijöistä.

Oppaan kymmenessä kappaleessa käsitellään uuden kaupunkikulttuurin nousua, rahoitusta ja siihen liittyvää viestintää, kaupunkiaktivismia tapahtumien, lupakäytäntöjen ja tilankäytön yhteydessä, uusia kaupunkiaktivismin tekijöitä sekä jaetun vastuun ideaa. Oppaaseen on kerätty myös tulevaan tähtääviä toimenpide-ehdotuksia.

Oppaan tarkoituksena on palvella kolmea eri kohderyhmää: kaupunkikulttuurista kiinnostuneita kaupunkilaisia, uusia kaupunkiaktivismin tekijöitä ja kaupungin kehityksessä mukana olevia virkamiehiä ja päättäjiä. Kirja tarjoaa näille eri ryhmille tietoa käynnissä olevasta kaupunkikulttuurin murroksesta, muutosprosessiin osallistuvien toimijoiden erilaisista rooleista ja vastuista sekä kaupunkiliikkeiden ajattelu- ja toimintatavoista.

Oppaaseen on valikoitunut kahdeksan tapausesimerkkiä Helsingistä lähinnä kirjoittajien omien kokemusten ja intressien pohjalta. Esimerkeissä käsitellään mm. Sompasaunaa, Design-koirapuistoa, Artova-mallia, Herttoniemen pop-up toripäivän tulevaisuutta, puistokirppiksiä ja Vaasankadun kävelykatukokeilua.

”tehdään ensin, pyydetään sitten anteeksi”

saitille”resurssien jakaminen on tärkeää”

”miten tunnistat kaupunkikulttuurin?

”miten vertaiskaupunkikulttuuri eroaa liiketoiminnasta?”

Uusien kaupunkiaktivismin tekijöiden tyypilliset piirteet. Uusiin kaupunkiaktivismin tekijöihin kuuluu sekä perinteisiä aatteellisia yhdistyksiä, kaupunginosayhdistyksiä ja -liikkeitä että epämuodollisesti järjestäytyneitä toimintaryhmiä ja  yksittäisiä kaupunkilaisia. Uusien tekijöiden tavoitteet ovat usein yhtenäisiä, mutta välineissä ja toimintamuodoissa on eroavaisuuksia. Tyypillisesti uusi kaupunkiaktivismin tekijä on itseorganisoitunut, toiminnassaan oma-aloitteinen ja -ehtoinen, sitoutumaton, vapaaehtoisvoimin pyörivä, litteää hierarkiaa toteuttava, demokraattista toimintatapaa noudattava, löyhän verkostomaisesti toimiva, yhdessä tekemiseen tähtäävä, idealähtöinen ja vähäisillä resursseilla pärjäävä.

 

Oppaan voi ladata täältä:

Kaupunkiaktivismiopas

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s